Copyright The Design Chaser 2012. Powered by Blogger.

Search Bar

Social Media

Text Space

THE DESIGN CHASER

Seaforth Family Home by Georgina Wilson

11.06.2020

The first block of land in the Sydney waterfront suburb of Seaforth was sold in 1846 for just 27 pounds; the equivalent of around 4,000 modern Australian dollars. However, the median price of a home there today is $2.3 million - which really makes you wish you’d got in at those 27-pound prices. Real-estate regret for not purchasing earlier becomes particularly acute when taking in the views from this newly renovated Seaforth property by Georgina Wilson Architect. Bathed in natural light with floor-length white curtains billowing in the breeze, this coastal sanctuary is built around an oversized pool overlooking Middle Harbour. A triple threat of water vistas, textured interiors and clever architecture.


Natural timber and sandstone details add warmth and texture to the space. The room features a fireplace from Jetmaster, sofa by Jardan and the Trizo21 Austere floor lamp from Great Dane.

The home features several outdoor entertaining spaces. Table and chairs from The Wood Room, ceramics by Katherine Watson from Utopia Art Sydney.

The original single-storey bungalow was built in the mid-20th century. Wilson’s renovation significantly altered the bitsy, existing structure to create an open-plan oasis full of gentle sunshine and water views. She also added an additional level to accommodate a master bedroom - which includes a frameless corner window for an uninterrupted outlook over the harbour.

Lights in the entrance vestibule are from Contempo Studio, the sideboard is from Great Dane. Joinery by Northern Kitchens.

The sandstone fireplace is the family’s favourite place in winter. Hanging mobile sculpture is by Odette Ireland from Curatorial and Co. Ceramics by Katherine Watson from Utopia Art and Alana Wilson Studio.

Banquette seating was custom designed by the architect, Georgina Wilson. Pendant lights are from Nightworks Studio. Ceramics by Rina Menardi from Ondene, infinity sculpture by James Gardiner from Art House Gallery.

The brief was to create a relaxed, practical family home. The owners, Damien and Belinda, have three school-aged boys - so life is busy and the renovation needed to create areas for both socialising and escape. The architect decided on a resort-like arrangement of indoor and outdoor entertaining spaces, including terraces and secluded rooms. “We never feel like we’re living on top of each other,” says Belinda.

Frameless glass pool fencing was added to make the most of the view. Mike Smit Constructions installed this as well as managing the build.


The kitchen island stone is Super White Dolomite, while the benches and splashback are Smartstone. Black metal stools are from Great Dane.


The master bedroom is part of a new two-storey addition. Bedside table from Hegi Design House, ceramic jug by Ella Bendrups from Modern Times.

Notable features of the new build include recycled timber beams in the ceiling, which bring warmth and texture to the space. Wilson also designed an elegant banquette beneath a picture-frame window in the dining area, so the family can enjoy looking across the pool to the harbour whenever they eat. A frameless glass pool fence replaced an old-fashioned one that blocked the view. Distinctive white baton fencing around the perimeter of the property helps tie the different elements of the build together.

Sandstone, rugs and mesh cabinetry add texture to the living room. Grey ribbed side table from Great Dane, marble side table by Michael Verheyden and ceramics by Rina Menardi from Ondene.


Engineered oak floorboards feature throughout the house. The black leather Paulistano armchair is from Hub Furniture.



The dining table and chairs were custom built by Simon Ploughman from The Wood Room.

While the biggest change to the property is the creation of the open-plan kitchen, living and dining area, another significant difference is the entrance. Originally the front of the house was confusing - guests would follow the driveway into the laundry, thinking it was the front door. Now, the space has been completely reoriented and there’s no doubt where visitors should enter. Once inside, a vestibule with expansive storage cabinets hide the bag-and-shoe clutter of family life.

The entrance vestibule has mess-management cabinets to store shoes and bags. Artwork is ‘Underworld’ by Lilli Waters from Curatorial and Co, dark ash bottle is from Studio Cavit, ceramics are by Damon Moon and Katarina Wells from Curatorial and Co.


Natural timber shelving and v-groove panelling adds depth to the kitchen. Ceramics by Brett Stone from Utopia Art and Alana Wilson Studio, artwork by James King from Becker and Minty.


Floor-to-ceiling white curtains from Nuevue billow in the breeze, creating a romantic feel.



All tapware in the house is from Astra Walker and has an eco-brass finish.

The owners are thrilled with the end result, particularly the open-plan living area. “It opens seamlessly onto entertaining areas and makes the most of the aspect,” says Belinda. “In summer we live around the pool and in winter we gather around the sandstone fireplace.” It’s a family home in the city that feels more like a holiday house.

The master bedroom ensuite features Statuario Quartz from WK Stone. Ceramic vase from Alana Wilson Studio, hand towel from Oliver Thom.


Frameless corner windows ensure uninterrupted views from the master bedroom. Artwork is ‘Casa’ by Nicolette Nadimi, table lamp from Euroluce, bedding from Ondene, House of Ise and Maison et Jardin.



The powder room features Super White Dolomite stone on the vanity. Ceramics by Katarina Wells from Curatorial and Co and Alana Wilson Studio.


Styling by Claire Delmar / Photography by Murray Fredericks 


Images courtesy of Georgina Wilson Architect

Pin ThisShare on Tumblr

0 comments:

Post a comment

 

T.D.C© Theme by Blog Milk