Copyright The Design Chaser 2012. Powered by Blogger.

Search Bar

Social Media

Text Space


PDG Melbourne | Workspace Design by Studio Tate


Studio Tate is a Melbourne based interior architecture practice committed to intelligent design. From bespoke and multi residential, to hospitality, retail and workplace projects, Studio Tate’s dynamic approach is grounded in energised curiosity, a highly considered methodology, and a refined, polished finish. Appointed by Melbourne property developer PDG to redesign its Swanston Street, Melbourne headquarters, the recently completed project is not only aesthetically beautiful, it has been designed with both the productivity and wellbeing of its employers in mind.

Located in a unique hexagonal building that was formerly home to iconic Australian airline Ansett, the 950 square metre project has been intelligently redesigned to improve internal communication and productivity, while at the same time facilitating a feeling of wellbeing uncommon in most workplaces. The experience begins from the moment the elevator doors open, where employees and visitors are greeted by a stunning expanse of luxurious stone featuring brass inlay and striking floor-to-ceiling glass doors with custom steel and stone handles. Surfaces are a sophisticated mix of textured materials in black, white and tan accented with black or walnut tones. 

Also commissioned for the furniture selection and soft furnishings, Studio Tate chose a dramatic mix of pieces for the formal reception area. These include a stone banquette next to the window and a walnut veneer reception desk with a stone surface and leather inlay. A plush velvet sofa provides a luxurious place for guests to recline while taking advantage of the espresso bar.

In addition to the entry and reception, the design includes two other main ares; the CEO's office and the workspace. In the latter, the bespoke suit moves to a more relaxed fit, with a brighter palette that keeps the strong, contrasting tones. All desks are set off the perimeter and positioned perpendicular to the windows, enabling better circulation and democratic access to views. 

The CEO’s office follows a similarly quality theme to the entry space, with a sweeping wall of in-built joinery, where cupboard and drawer fronts sit proud to accentuate forms and details. In both this office and the boardroom Studio Tate chose a cutting edge collection from Poltrona Frau with leather-clad table tops and legs. Feature lighting was sourced from a Canadian designer previously not used in Australia.

Lavish marble-clad bathrooms – fully integrated with the rest of the design – feature a level of materiality and attention to detail akin to a designer hotel or high-end private residence.

The workspace palette of black and white with green and soft grey is carried through to the collaboration hub and break-out space. Blurring the lines between work and play is a stunning open-plan kitchen complete with island bench and custom upholstery for banquette seating. A moveable wall of greenery completes this tranquil haven, bringing contrast in colour and texture whilst also concealing unsightly views and managing light filtration.

Photography by Peter Clarke Photography

As a property developer that is committed to the highest standards of construction, PDG’s new headquarters now accurately reflects the company’s values. Designed with intelligence and finished with finesse, this project by Studio Tate is an undeniable contender for Melbourne’s most productive and inspiring workplace design.

Images courtesy of Studio Tate 

Pin ThisShare on Tumblr


Post a Comment


T.D.C© Theme by Blog Milk