Copyright The Design Chaser 2012. Powered by Blogger.

Search Bar

Social Media

Text Space

THE DESIGN CHASER

Bedroom Update Part One with Dulux

10.22.2020

Painting our bedroom has been on the to-do list for such a long time, but for various reasons, it has kept getting pushed aside. This year’s lockdowns have provided much-needed time and head space to finally get to work, and I am very happy to finally share the results with you. 




When we built around eight years ago, we decided to paint the entire interior of our home white. Over time I’ve been introducing some neutral colours to soften the spaces, and I love how calming and liveable these hues are. I’ve always viewed our bedroom as a place of escape, a quiet sanctuary to retreat to at the end of a busy day. I like to keep the styling simple and pared-back, but I have been wanting to soften the white walls to create an even more tranquil feel.

In 2017 we renovated the ensuite and this involved changing the white walls to a soft beige colour, Dulux Haast Double. A beautiful pairing with the new travertine tiles and contrasting black bathroom cabinetry, I knew when it came time to paint the adjacent bedroom and walk-in wardrobe, this would be a good starting point for choosing the right colour.



As always, I hopped online to use the Dulux Colour Swatch service, choosing a selection of large swatches in soft beige, cream and greige hues that would work well with Haast Double. I also included a couple of the Dulux Design Suede Effects paints, as I was keen to see how a textural wall colour would look.

Through the process of seeing how the swatches looked throughout the space, and at different times of the day, I was able to narrow down my choice. I liked the idea of creating a soft and tonal effect with our natural linen bedhead and bedding, but most importantly, I decided that I wanted to create a seamless effect with the ensuite. My husband was very much on board with this, and while I liked the idea of using Design Suede Effects for texture, his preference was for a clean finish. He's also a big fan of the Dulux Wash & Wear paint due to its durability. And because the Dulux Colours of New Zealand collection has such an extensive range of neutrals to choose from, it meant that we could land on the perfect colour.






The room is compact with little natural light in the walk-in wardrobe, however, the bedroom gets a lot of afternoon sun. I wanted to avoid going too dark, but I still wanted the new colour to be noticeably darker than white when that bright afternoon sun streams in. A fine balance, but one that I feel was achieved with the paint colour I finally decided on Dulux Mangaweka Quarter. A soft neutral that fits seamlessly next to Haast Double in the Ensuite, we are loving the result. The window frame and ceilings have been left white to create contrast, but also to tie in with the wardrobe shelving and for creating a sense of cohesion with the rest of the house. Dulux Okarito, a fresh crisp white, provides a lovely contrast. 



As part of the bedroom update, I have replaced our side tables (the much-loved Menu Androgyne side table has found a new home in the living room) with the Bordeaux Night Stands by BoConcept (kindly gifted). It's great to finally have matching side tables and we love the functional storage, which includes a charging station. Our second-hand Tolomeo wall lamps have served us well, but I am very excited to have purchased the Lumina Lamps that were on my wishlist. 





Styling and photography by Michelle Halford / TDC 

It's amazing what a difference a fresh paint colour makes, and now is a great time to look at tackling new projects around the home. Summer is on its way, and with travel restrictions likely to continue for the foreseeable future, why not get stuck into some painting? From choosing the right colour, helpful apps and services through to visiting a colour expert in your local store, Dulux has everything you need. To find out more, take a look here.


AD / This is a Paid Partnership post. I only work with products I love and all opinions are my own. For more information please visit my About Page.

VIEW STORY
Pin ThisShare on Tumblr

Arch House by BAAO Architects

10.21.2020

BAAO Architects is an award-winning multidisciplinary practice based in New York. Their latest residential project, Arch House, is a triplex in Brooklyn for a young couple who travel extensively for business. The couple's brief for BAAO, who provided furnishings throughout the house, was to create the feeling of a quiet sanctuary. The existing building, a relatively compact Anglo-Italianate townhouse circa 1860, with a three-story extension added to expand the living space, features a signature arched doorway and front window. These beautiful, original features provided inspiration for much of the detailing for the renovated spaces.





Arched openings connect the dining space to the foyer as well as to the kitchen through a butler’s pantry. Generous in size, the kitchen is designed for socialising while cooking and spans the entire width of the house. A large central marble island and countertop in Olympian White Dandy from ABC Stone injects the all-white space with warmth and texture. Brass tapware and wall sconces add further contrast.







The living room features striking steel doors and an incredible fluted plaster fireplace by Kamp Studios. Many of the home’s original architectural elements have been carefully restored, including wall mouldings and the wood stair and handrail. The skylight above was replaced in the shape of an oval to match the geometry of the stairwell.





The expansive master suite occupies the second floor, with a plaster and marble master bath sequestered through more arched openings via a raised passageway toward the rear. The use of marble provides a sense of cohesion throughout the home, with the bathroom featuring Calacatta Bettogli sourced through European Marble and Granite. Steel doors carry through to this floor and open out onto a balcony, while the office and library overlook the street below. The original fireplaces have also been restored. 


Architect: Barker Associates Architecture Office (BAAO)
Interior Decorator: Jae Joo Designs
Photograhy: Francis Dzikowski / OTTO



Images courtesy of BAAO / v2com 

VIEW STORY
Pin ThisShare on Tumblr

The Cabin Collection by VIPP

10.20.2020

I can't believe it's been over a year since I visited Copenhagen. One of the highlights of my trip was visiting VIPP where I interviewed CEO Kasper Egelund at the VIPP Loft, followed by an unforgettable stay at the VIPP Chimney House. While I was there I was lucky to get a sneak peek of some new wood furniture pieces. VIPP's first venture into solid wood furniture, the VIPP Cabin Collection has now officially launched, and it is stunning. Crafted from solid oak the Cabin series unfolds in a trio of complementary designs consisting of a chair, a square table and a round table.


 
Available in either light or dark oak, the pieces are simple and airy yet sturdy and refined. The organic idiom is expressed by softly rounded components with subtle details such as invisible joins and grooved surfaces. The Cabin square table has gone straight to my wishlist for our dining area. I love the elegant design with its base made of two carved pieces of wood. Perfectly paired with the Cabin chair, this comes with the option of leather seat padding for added comfort. The raw material is sourced in Europe and the marble top holds the prestigious ‘Jura’ label.





 
“Given our historical predilection for steel products, our venture into wood, which is an organic and natural material, marks quite a shift. Yet, our design process holds the same refinement and attention to detail whether we shape steel or wood”, says Morten Bo Jensen, Chief designer at Vipp. 

From being primarily an accessory brand, Vipp now unfolds an array of furniture offerings. “In our effort to design holistic interior experiences, we saw the need to embrace material contrasts between hard and soft, which explains why we have welcomed textile and wood into Vipp’s material palette”, explains Morten Bo Jensen.







And if like me, you were wondering where the name ‘Cabin’ derives from, it's due to an architecture project to be revealed by Vipp later this year!

Find out more about the new collection here.  


VIPP is available in New Zealand from Cult.  


Images courtesy of VIPP 
  

VIEW STORY
Pin ThisShare on Tumblr

The Nordic Retro Kichen by Nordiska Kök

10.14.2020

Paying tribute to the history and character of the iconic townhouses in Malmö’s Bellevue neighbourhood in Sweden, Nordiska Kök has created a kitchen for one of the beautiful terraced houses in the area. Designed by the architects Fritz Jaenecke and Sten Samuelsson in the mid 1950s, Bellevue is known for its modernist and bold design language and has enduring appeal for those interested in design and architecture. With the history of the house firmly in mind, Nordiska Kök has created a kitchen that combines a timeless Scandinavian aesthetic with functional elements to suit a modern lifestyle.


Built in natural materials oak and granite, the kitchen's sustainable design is focused around longevity rather than prevailing trends. Incredibly durable, the granite in Lemon Ice has a beautiful and soothing pattern and will last for generations to come. Paired with warm oak in a chocolate brown stain, the timber is a nod to timeless Scandinavian mid-century furniture. Beige walls and curtains from Kvadrat create further harmony while softening the minimalist kitchen.




Enhancing the sense of space with a pared back elegance, two shelves were chosen in place of cupboards to display favourite porcelain pieces. Showing respect for the surrounding architectural elements, the kitchen has been designed to harmonise with the stairs, while the drawer frames pay homage to the iconic windows in the house. For further cohesion, the extractor fan has been painted in the same colour as the wall and the wall sockets were chosen to match the stove.





Styling by Marie Graunbøl / Photography by Andrea Papini

Always so inspiring! Check out another one of my favourite Nordiska Kök kitchens here. 

Images courtesy of Nordiska Kök

VIEW STORY
Pin ThisShare on Tumblr

Armadale Residence II by Studio Tate

10.13.2020

Armadale Residence II by Studio Tate was originally built at the turn of the century as one of three identical grand residences. Refreshed by a renovation to suit the current residents’ modern familial needs, the Melbourne home is an elegant example of cohesive design, respectfully balancing heritage features with a contemporary vision.



Engaged initially to design bespoke joinery, Studio Tate’s simple but sophisticated alterations illustrated such improved amenity that they were tasked with extending the life and function of the entire four bedroom, three bathroom family home.  A result of thoughtful spatial planning, the new layout fosters harmonious coliving as children evolve into young adults - the reconfiguration reflective of the need for designated spaces that effortlessly transition.





Victorian period mouldings, picture rail datum and parquetry flooring create a sense of formality which informed Studio Tate's design narrative. The stately heritage façade, grandiose entry hall archway and geometric motif ceilings inspired a mirrored symmetry that echoes throughout. Visitors are welcomed by contemporary design elements that breathe new life into the traditional stained-glass framed entry and invokes a cohesive warmth. The considered placement of unexpected furnishings and joyful pops of colour marry the interior with the intricate heritage windows – a feature to be celebrated.




A monochromatic palette throughout acts as a crisp canvas to hero contemporary artwork and freestanding objet d’art, while a refined materiality is buoyed by playful textural choices. In the lounge, the curvaceous Tired Man armchair riffs off the tactility of the adjacent artwork and teal velvet banquette. The cowhide Le Corbusier lounge provides a playful graphic interruption to the tranquil space, grounded by warm timber and greenery.

Expansive dining and living zones encourage open, convivial interaction and find a balance between formal dining and more intimate breakouts for casual congregation. Freestanding joinery and uniform framework in the large Signorino stone kitchen, as well as striking steel framed doors, are contemporary nods to existing shuttered windows. The extended island bench sits adjacent to steel framed windows, offering connection to the lush foliage of the reconfigured arbour by Eckersley Garden Architecture. Perfect for informal midweek meals, this casually inviting space is a family favourite to gather and connect at the end of a busy day.








Along with a refresh of the existing bones, Studio Tate implemented two key architectural gestures to fuse the past and present.  The original rear tack room for housing saddle supplies is now linked to the main house via a new glass walkway, and an extension to the northern side of the home allows for the addition of an ensuite with dual access from each of the teenagers' bedrooms.

A concealed steel framed sliding door at the rear of the new glazed link means the new dining and living zone in the former tack room can be separated if required, while communal spaces are offset by delineated zones such as the separate study for respectful seclusion and new powder room.






With a depth of colour and tactility that entices, the bedrooms’ ornate ceilings are respectfully grounded with textural velvet drapes that pair back to the stained glass windows. Tonal nods throughout the home’s accent furnishings speak to the luxurious colourways and encourage a cohesive experience.






Design by Studio Tate / Build by Imperial Builders / Photography by Sharyn Cairns

A nuanced, transitional family home that informs the new with the old and enlivens the past with the contemporary, Armadale Residence II reflects Studio Tate's intelligent approach and is exemplary of the personalised realisation in which they specialise.


Images courtesy of Studio Tate

VIEW STORY
Pin ThisShare on Tumblr
 

T.D.C© Theme by Blog Milk